Skip to main content
diverse

Obiective turistice din Sibiu

By 28/02/2024mai 31st, 2024No Comments

Bun venit în Sibiu – o bijuterie pitorească în inima Transilvaniei! Dacă îți dorești să experimentezi autenticitatea și frumusețea României, acest oraș fermecător trebuie să fie pe lista ta de destinații. De la străduțele sale pietruite până la arhitectura medievală impresionantă, Sibiul are tot ce îți poți dori pentru o escapadă de neuitat. 

Istoria unui centru medieval, atuurile unui oraș al premierelor în inovație, tehnică, educație și cultură, dinamismul unui oraș eclectic, valorile promovate si diversitatea sunt emblemele pe care turiștii le caută în Sibiu.

Sibiul este singurul oraş din ţară care a primit trei stele în Ghidul Verde Michelin, reprezentând cea mai mare cotație. Capitala Culturală a Europei – împreună cu Luxemburg în 2007, Sibiul a fost ales Regiunea Gastronomică Europeană pentru anul 2019.

Orașul are mereu câte ceva nou de arătat, acesta fiind și farmecul său. Descoperă secretele Sibiului rând pe rând, la pas, ca să te bucuri de ele pe deplin. Hai să descoperim împreună câteva dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Sibiu!

strada cetatii sibiuStrada Cetății
Undeva în centrul Sibiului, este o stradă cât o carte de istorie, strejuită de case vechi pe o parte, iar pe cealaltă zidul cetății și cele trei turnuri: Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor, si Turnul Archebuzilor. Acolo se află cea mai frumoasă strada din Sibiu, din piatră cubică, un loc de poveste, liniștit și romantic.
Știați că aici s-au turnat secvențe din filmul Mihai Viteazul in 1970?

 

calfeleCalfele Călatoare
Casa calfelor este parte a primei centuri de fortificație a Sibiului, din secolul al XIII-lea. Acolo există un stâlp de lemn (Stock-im-Eisen) cu piroane împlântate în el. Acesta este un obicei al calfelor: fiecare tânăr este obligat la plecarea dintr-un loc să lase pe acest stâlp un cui, lăsând semn că a trecut prin locul respectiv, gest menit să le poarte noroc mai departe.
Știați că hainele calfelor au un număr simbolic de nasturi: vesta are 8 nasturi, câte unul pentru fiecare oră de lucru, haina are 6 nasturi, pentru fiecare zi lucrătoare a săptămânii, iar mânecile au câte 3 nasturi, pentru fiecare an de călătorie?

cariatide_prelucrataCasa cu Cariatide
Pe strada Mitropoliei, la numărul 13 se află o casă cu o arhitectură mai puțin obișnuită în Romania. A fost construită în 1786 în stilul baroc. Coloanele au forma unor statui reprezentând doua femei care susțin balconul clădirii.
Construită după moartea contelui Gergely Bethlen, casa se aseamnă ca și arhitectură cu palatul Brukenthal, tocmai din acest motiv, casei îi se mai spunea în trecut și Micul Palat. Puțini știu însă că văduva contelui Bethlen a ridicat și reamenajat întreg spațiul dându-i acest aer baroc.
Știați că în secolul XVII, casa în stil medieval amplasată pe locul Micului Palat a aparţinut celul mai cunoscut meşter aurar, Sebastian Hann?

Piața Mare – Inima Orașului

Piața Mare este ca un covor istoric în mijlocul Sibiului, vibrând de energie și istorie. Aici vei găsi Turnul Sfatului, un simbol al orașului, care oferă o panoramă incredibilă asupra întregului peisaj urban. Cafenelele și restaurantele cochete îți vor încânta simțurile, iar arhitectura uluitoare a clădirilor te va purta înapoi în timp. De asemenea, Piața Mare găzduiește numeroase evenimente și festivaluri pe tot parcursul anului, așa că asigură-te că verifici ce se întâmplă înainte să ajungi!

Podul Minciunilor – Legenda și Intriga

În călătoria ta prin Sibiu, vei da peste un pod cu o istorie intrigantă – Podul Minciunilor. Spune legenda că dacă spui o minciună pe acest pod, el se va prăbuși. Cu toate acestea, podul stă mândru deasupra râului și își ascunde secretele într-un mod fermecător. Astăzi, este un loc minunat pentru a te bucura de o priveliște încântătoare asupra orașului și pentru a reflecta asupra cât de importante sunt adevărul și onestitatea în viața noastră de zi cu zi.

Cetatea Sibiului – O Incursiune în Evul Mediu

Dacă ești pasionat de istorie, Cetatea Sibiului te va teleporta cu siguranță în vremurile medievale. Zidurile sale bine conservate, turnurile impresionante și străduțele pavate te vor purta pe un tărâm al cavalerilor și regilor. Nu rata să explorezi cetatea pentru o călătorie în timp și pentru a admira panorama uimitoare a orașului.

Două din cele trei turnuri de pe strada Cetății– Turnul Olarilor și Turnul Dulgherilor au fost reabilitate și sunt oficial deschise publicului pentru vizitare și introduse astfel în circuitul turistic. Acestea se redeschid după 40 ani.

 

Sibiu-strada-mitropolieiStrada Mitropoliei
Catedrala de la Sibiu este unică în România, fiind o copie mai mică a catedralei Hagia Sofia din Istanbul. Reprezentând simbolul tolerantei religioase a unui oraș, strada Mitropoliei este cunoscută ca strada cu cele mai multe biserici diferite nu doar în România ci și în lume!
Astfel, aici se găsesc două catedrale, una a românilor ortodocşi, cealaltă a saşilor protestanţi evanghelici, principala biserică a ungurilor, cea reformată, o biserică protestantă şi încă una catolică, toate la distanţă de doar câţiva zeci de paşi.
Știați că primul nume nume al străzii a fost Strada Măcelarilor, pentru că venea de la cea mai importantă și bogată breaslă a orașului?

 

Muzeul_Locomotivelor_sibiuMuzeul Locomotivelor cu Abur
Pe strada Dorobantilor nr .22 vă așteaptă generații de locomotive cu abur. Locomotivele stau somnoroase în curtea Depoului Sibiu, chiar lângă Gară.
Muzeul de locomotive cu aburi Sibiu a fost inaugurat in 1994 si prezinta 35 de locomotive cu aburi, 2 macarale cu aburi si 2 pluguri cu aburi fabricate intre anii 1885 – 1958 de la uzinele Domeniilor Resita, 23 August si Malaxa din Romania, Schwartzkopff, Orenstein & Koppel, Borsig din Berlin, Mavag din Budapesta, Skoda si multe altele, inclusiv din Austria, Suedia si SUA.
Știați că la Sibiu încă mai poți face o plimbare cu mocănița?

 

aleea_celebritatilor_sibiuAleea Celebrităților
Aleea Celebrităţilor a fost inaugurată în 2013 cu ocazia ediției aniversare a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și amenajată în Parcul Cetăţii. Deşi este inspirată de celebra Walk of Fame de la Hollywood, Aleea Celebrităţilor din Sibiu este gândită ca un eveniment cultural, ceea ce îi conferă propria personalitate, precum şi ca un punct de atracţie turistică care să confere unicitate locului.
Știați ca Tim Robbins a primit în 2016 o stea pe Aleea Celebrităților?

 

pasajul-aurarilor-sibiuPasajul și Piața Aurarilor
Numele de Piata Aurarilor vine de la mesterii aurari care aveau atelierele aici. Din Piata Aurarilor se ajunge in Piata Mica printr-un pasaj de scari de o frumusete incredibila care-si pastreaza aspectul inca din anul 1567.
Acolo unde astăzi se trece prin Pasajul Aurarilor spre scările și apoi piața cu același nume, a existat în secol al XIII-lea o poartă ce lega cetatea de Orașul de Jos și de drumul ce trecea pe lângă vechea cetate. Această poartă era una pietonală și venea dinspre zona breslașilor din Orașul de Jos.
Știați că poarta nu a fost dărâmată, ea existând și astăzi ca parte a casei cu numărul 24 din Piața Mică?

 

stema-orasului-sibiuScutul Antic – stema orașului
Stema municipiului Sibiu se compune dintr-un scut antic cu smalțul câmpului roșu. Aici se află două spade încrucișate cu vârful spre talpa scutului, de argint, mănunchiuri de aur, care susțin prin garda lor o coroană foliată deschisă, de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală cu șapte turnuri, de argint.
Simbolul ales pentru această stemă se bazează pe un mit fondator al așezării –înfigerea în pământ a două spade încrucișate. La acest simbol, se adaugă simbolul resurselor agrare ale pământurilor donate de Rege – frunzele, dar mai ales simbolul viței de vie, adusa de coloniști.Coroana de pe stemă reprezintă Sibiul ca oraş liber, fiind direct supus regelui Ungariei, aflându-se pe Fundus Regius (pământul regal).
Stema orasului poate fi vazuta pe cladiri, vitralii sau poduri.

 

muzeul-astra-sibiuParcul Dumbrava Sibiului
Parcul Natural Dumbrava Sibiului este locul preferat de promenadă încă din secolul al XVIII-lea. Aflat la 4 km de centrul oraşului Sibiu, de-a lungul şoselei care merge spre Răşinari, parcul se întinde pe o suprafaţă de peste 960 ha.
Parcul Natural Dumbrava este renumit astăzi pentru Muzeul Satului Astra, cuprins în arealul său. Cu o suprafaţă de aproape 100 de hectare, muzeul reprezintă cea mai mare expoziţie etnografică din Europa. Îl puteţi descoperi la pas, cu trăsura sau, iarna, cu sania trasă de cai.

Pentru cei dornici să înțeleagă tradițiile și cultura românească, Muzeul ASTRA este un adevărat tezaur. Acest muzeu în aer liber este un sat tradițional reconstituit, în care vei găsi case, biserici și mori vechi, toate adunate pentru a păstra autenticitatea istoriei. Este ca un salt în timp, oferindu-ți o privire captivantă asupra vieții de odinioară.

Sibiul este un oraș cu o personalitate distinctă, plin de obiective turistice care nu doar că îți vor încânta privirea, ci și sufletul. De la străduțele înguste și atmosfera autentică până la monumentele încărcate de istorie, fiecare pas în acest oraș este o experiență în sine. Așadar, pune-ți pălăria de explorator și pregătește-te pentru o călătorie de neuitat prin minunatul Sibiu!

O bucurie în plus este plimbarea prin Grădina Zoologică, cea mai veche din România, aceasta fiind în prezent „casă“ pentru aproape 200 de animale, din 47 de specii.

 

Happy Day

Situată la 7 minute de plimbare de Piata Mare, de centrul istoric al Sibiului unde găsiți numeroase cafenele și restaurante, pensiunea Happy Day se remarcă prin 12 camere curate, bine aerisite, cochete și o atmosferă caldă, prietenoasă și plăcută.

 

Întrebări și răspunsuri utile

Care sunt orele de vizitare ale Muzeului Astra si care sunt tarifele de intrare?

Muzeul Astra din Parcul Natural Dumbrava Sibiului are următorul program de vizitare:
– Luni – Duminică: 9:00 – 17:00

Tarifele de intrare la Muzeul Astra variază în funcție de categoria vizitatorilor și de tipul de acces dorit: de la intrare gratuită pentru copiii sub 6 ani, la bilet adulți 35 lei. Pentru a obține informații precise despre tarifele actuale, vă recomandăm să verificați site-ul oficial al Muzeului Astra: https://muzeulastra.ro/bilete-abonamente/#tarife

Sună
Rezervă